Elindult hódító útjára Magyarországon az új török sikersorozat a Szulejmán.Ez az oldal tele lesz Szulejmánról szóló információkkal.Az információ fokozatosan bővül.Nézzen be rendszeresen' Jó szórakozást '

Még néhány nap és az RTL sugározza az új török sikersorozatát a Szulejmánt.Ha már több mint 40 országban tarol Szulejmán, Magyarországon is fog.Ez az én megérzésem. Seherezádét fokozatosan szerették meg a magyar nézők.Az Onurt alakító Halit Ergenc talán még nagyobb sikert ért el a Szulejmánnal.I.Szulejmán a történelemben létező egyik legnagyobb oszmán szultán volt,aki a sors fintora révén Szigetváron halt meg.Lehet,hogy sok magyar nézőnek nem fog tetszeni a történelmi háttér,de a törökök nagyra értékelik I. Szulejmánt.Mit tudunk róla? 
Kanuni.jpg 
I. Szulejmán 
I. Szulejmán (oszmán törökül: سليمان Sulaymān), (Trabzon, 1494. november 6. vagy 1495. április 27.Szigetvár, 1566. szeptember 6.) oszmán szultán 1520-tól haláláig. Európában a Nagy, Dicsőséges melléknevet kapta, a muszlim világban pedig az al-Kanuni (a Törvényhozó) melléknevet.

Ifjúkora 

Szulejmán valószínűleg 1494. november 6-án született Trabzonban. Édesapja I. Szelim, édesanyja pedig Hafsa Hatun volt. Már édesapja életében mint Magnezia kormányzója kitüntette kiváló kormányzó képességét, igazságszeretetét és szigorú erélyét a hanyag és lelkiismeretlen tisztviselőkkel szemben.

Trónralépte, első hadjáratok 

Mikor 1520-ban trónra lépett, édesapja politikájával ellentétben nyugatra fordította figyelmét, s I. Ferenc francia királlyal szövetségben a Habsburg-ház nagy hatalmának megtörését tűzte ki politikájának fő céljául. Ezért fordult már 1521-ben a Habsburg-házzal szövetségben álló Magyarország ellen; Szabács, Nándorfehérvár és Zimony elfoglalásával utat nyitott a török fegyvereknek és a török befolyásnak nyugat felé (magyar–török háború [1521–1526]).1522-ben kiragadta Rodosz szigetét a johanniták kezéből (rodoszi hadjárat), és miután 1525 a paviai csata V. Károlyt Nyugat- és Közép-Európa urává tette, Szulejmán ismét Magyarországot támadta meg.
 Teljes cikk : hu.wikipedia.org
Ez a sorozat kiverte a biztosítékot a török miniszterelnöknél,mert olyan jelenetekben szerepel I. Szulejmán,mely nem méltó hozzá.A sorozatban érdekesen jelenik meg Szulejmán és ezt kifogásolták a török nézők.De Szulejmán tarolt Törökországban és mindenhol ahol sugározták.A törököknek Szulejmán az egyik nemzeti hős.Vajon megérdemli ezt a jelzőt?A törökök szerint igen 'Mit ír róla a wikipédia?
1566-ban az öreg szultán védencének, János Zsigmond érdekében Miksa király ellen személyesen vezetett hadat és Szigetvárt vette ostrom alá. A Zrínyi Miklós által páratlan hősiességgel védelmezett vár bevételét Szulejmánmár nem élte meg. 1566. szeptember 6-án az ostromlott vár falai alatt meghalt. Még ma sem egyértelmű, mi okozta a halálát. Maga Zrínyi Miklós a Szigeti veszedelemben úgy írja le, hogy dédapja saját kezével végzett Szulejmánnal. Vélemények szerint a táborban kitört járvány során hunyt el, mások szerint öregkori végelgyengülésben. A 71 éves, 46 évig uralkodó szultánt fia, II. Szelim követte a trónon.
Khair ad-Din pasa admiralitása idején sikerült tengeri hegemóniát szerezni a Földközi-tengeren, melynek majd csak az 1571-es lepantói csata állít gátat, ahol az egyesült spanyol, velencei és pápai hajóhad vereséget mér a török flottára.
 Nemcsak mint hadvezér tűnt ki, de az ő idejében hozott törvények miatt is az egyik legkiválóbb török uralkodó volt. Fejlesztette az ipart, kereskedelmet és földművelést, bőkezű volt a tudósok és költők iránt, és szigorúan ellenőrizte a hivatalnokokat.Családi körében azonban igazi keleti fejedelem volt, zsarnok és kegyetlen. Hogy kedvenc feleségétől Roxelanetól született fiának Szelimnek a trónt biztosítsa, többi feleségétől született gyermekeit mind megölette.
 
Zrínyi és Szulejmán emlékműve Szigetváron a Magyar–Török Barátság Parkban
Ha nem nézi a történelmi hátteret,akkor biztosan megfogja szeretni ezt a török sikersorozatot.

Szulejmán kulisszatitkairól

Hatalmas sikere van az új török sorozatnak Törökországtól kezdve minden országban.Mi lehet az oka?Az utóbbi években előretört a török filmipar.Profi sorozatokkal jelentkeztek, mint a Seherezádé,Ezel ,stb.Biztosan érdekli a nézőt a sorozat kulisszatitkai.Idézek egy blogból.
A sorozat 2011.-ben indult Törökországban. Pontosabban Isztambulban, a Topkapı palotában. Ott élt, éldegélt, a még fiatal, erőtől és tettektől duzzadó Szulejmán szultán. Az első. A legnagyobb. A törvényhozó.
EmperorSuleiman Szulejmán sorozat (Muhteşem Yüzyıl)
Szulejmán szultán – forrás: Wikipédia
Bár ő ebben a pillanatban nemcsak egy hatalmas ország felett uralkodott, hanem egy nőkkel teli háremen is. Olyan nőkön, akik egymással azon versenyeztek, hogy ki lesz az elkövetkező szultán anyja. Ugyanis neki hatalmas befolyása lesz. Úgy is mondhatjuk, hogy ő lesz az akkor ismert világ ura. Míg a szultán persze úgy tudja, hogy mindent ő irányít, valójában anyja és feleségei irányítása alatt áll.
Tehát a háremben a szokásos versengés zajlott, zajongott. Alant pedig a Boszporusz zajongott. Időnként egy-egy zsák is átkerült a fenti zajos részről a lenti, kevésbé zajos hullámokba. Ilyenkor mindig átalakultak a hierarchiák és a csapatok azáltal, hogy egy konkurencia rejtélyes módon eltűnt.
Szulejmánnak viszont elege lett az élő szappanoperából, és inkább bevásárló körútra indul. De miután kisebb nézeteltérése alakul ki a fizetések terén, ezért előkerülnek a kardok. Bölcs Szulejmán ágyút is vitt magával. És ha már odáig elcipelte, akkor használja is.
Míg a szultán keleten kalandozik, északról megérkezik az interneten rendelt nő: Alexandra Lisowska, ismertebb nevén Roxelana.
Haseki Huerrem Sultan Roxelane Szulejmán sorozat (Muhteşem Yüzyıl)
Roxelana – Forrás: Wikipédia
Ő persze nem akarja elfogadni, hogy csak úgy postán feladták, és kétszer rossz címre is vitték. Először öngyilkossággal próbálkozik. De a szállító vállalat nem engedi, hogy megsérüljön az áru (hiába, ez még a XVI. század volt), így nem engedélyezik neki az éhségsztrájkot.
Hát ha nem, akkor nem. Roxelana a védekezés és megalázkodás helyett inkább támadásba lendül. Eldönti, hogy fiút fog szülni Szulejmánnak, és így ő lesz majd az Oszmán Birodalom legbefolyásosabb személye. Csakhogy van néhány probléma: Az egyiket úgy hívják, hogy Ayşe Hafsa Szultán. Ő nem más, mint Szulejmán anyja a Valide Szultán. Az ilyen státuszú embereket szokás még anyósnak hívni.
kanuni sultan suleymanin annesi hafsa sultan hafsa sultan Szulejmán sorozat (Muhteşem Yüzyıl)
Ayşe Hafsa Szultan – Forrás: http://www.sanalda1numara.net
Mire Szulejmán hazaér már áll a bál otthon. Így nem is marad túl sokat, inkább tovább is indul nyugat felé.
Vagyis indulna, de azért este még benéz a lányok közé. Pontosabban a lányok néznek ki hozzá, hogy egy hastáncos műsorral megszerezzék maguknak a Férfit. Látszólag béke van, holott most zajlik csak igazán a háború.
Szulejmán ekkor fedezi fel az új postát. Akitől pislogni is alig tud. El is nevez mindjárt Hürremnek, azaz fényességnek. Ezzel teljesen átalakulnak az erőviszonyok a háremben, és megkezdődik a kaland.
1052327 1356203362 400x300 Szulejmán sorozat (Muhteşem Yüzyıl)
Szulejmán sorozat (Muhteşem Yüzyıl) – Forrás: RTL Klub
A Szulejmán sorozat, melynek török neve Muhteşem Yüzyıl (Csodálatos évszázad) egyszerre követi Szulejmán (és így a világpolitika) és Hürrem (a hárembeli) történetet. A sorozat nagy siker nemcsak Törökországban, hanem 42 másik országban is. Köztük olyanok is, mint Görögország vagy Franciaország.
A sorozatban, történelemből adódóan, többször is megjelennek a magyarok. Leggyakrabban II. Lajosként (már a 3. részben!). No és persze Mohácsnál is. De a hárembe egy magyar lány is bekerül, aki előrelátóan egy kést is visz magával. Ő tud valamit.
De természetesen nem marad ki más fontos esemény sem. Így végre egy kicsit mi is megismerhetjük az Oszmán Birodalom legfontosabb időszakának történelmét. Nos és persze azt is, hogy valójában milyen élet zajlott a háttérben. Mert ott bizony zajlott! Nem csoda, hogy Szulejmán inkább vállalta a veszélyes hadjáratokat, minthogy otthon maradna. Bár kiderül, hogy nemcsak a női részlegben folytak az intrikák…
1052307 1356203361 400x300 Szulejmán sorozat (Muhteşem Yüzyıl)
Szulejmán sorozat (Muhteşem Yüzyıl), Szulejmán – Forrás: RTL Klub
Szulejmán szerepében Halit Ergenç, aki ahhoz képest, hogy 1494-ben született, még csak 43 éves lesz áprilisban. Nemcsak lovon ül karddal a kezében, hanem autóban is (dudál és mobil telefonnal a kezében), és még diszkóba is szokott járni. Ennek ellenére nem ő volt az, akit a taxisofőrünk majdnem elütött egy hónappal ezelőtt.
Halit Ergenç 1989-ben kezdte meg az Isztambuli Technikai Egyetemet, mint tengerész mérnők, de úgy érezte, ez a dráma nem neki való, és inkább átment operát tanulni a Mimar Sinan Egyetemre. Hétvégenként számítógép kereskedőként és háttérénekesként dolgozott.
1996-ban fellépett a Dormen színházban, a Király és Én zenés darabban, és innentől kezdve elindult a színészi karrierje. Még New Yorkban is szerepelt a Zak Kalandjaiban.
A lányoknak rossz hír (azon felül, hogy egy egész háreme van), hogy Halit Ergenç 1996-ban megházasodott, és van egy fia is (ez mondjuk referenciának jó).
1052315 1356203361 400x300 Szulejmán sorozat (Muhteşem Yüzyıl)
Szulejmán sorozat (Muhteşem Yüzyıl), Hürrem – Forrás: RTL Klub
Hürrem szerepében (itt nem lehet eldönteni, hogy akkor most ki is a méregkeverő boszorkány) Meryem Sarah Uzerli. Róla kevesebbet tudni. Németországban született (tehát mégsem Ukrajnában) 1983-ban, és tényleg nem tud jól törökül.
Meryem Sarah Uzerli 2008-ban kezdte meg a szerepléseit még német filmekben és sorozatokban, mint a Teljesen megzakkant hétvége (Das Total Verrückte Wochenende). E mellett egy halom díjat (pontosan 9-et) is összeszedett, ilyeneket mint az Arany Lepke. Ebből mindjárt kettőt is hazavitt (hátha az egyik eltörik).
1052303 1356203361 400x300 Szulejmán sorozat (Muhteşem Yüzyıl)
Szulejmán sorozat (Muhteşem Yüzyıl), Valide Szultán – Forrás: RTL Klub
Valide Szultán, alias anyós szerepében egy igazi profi: Hilal Nebahat Çehre. Őt már ismerhetjük a Aşk-ı Memnu (Tiltott szerelem) sorozatból. Ott se a jóságos tündért játszotta. De a Szulejmán (Muhteşem Yüzyıl) részekben igazán kemény összecsapásokra számíthatunk. Ő egyébként a magánéletben egy kedves nőszemély. Kedvence a Hófehérke és 7 törpe. Azon belül is a boszorkány, amikor megmérgezi az almát.
Nebahat Çehre 1944-ben született. Így akár még a tényleges anyja is lehetne a Szülejmánt játszó Halit Ergenç-nek.
1960-ban megnyerte a Miss Turkey versenyt (fotó itt). Mindjárt utána, 1961-ben a Yaban Gülüm (Vadrózsa) kapott szerepet. Majd pedig folyamatosan vagy a TV képernyőjén, vagy a filmvásznon tartózkodott. Összesen 107 filmben/sorozatban szerepelt. A teljes karrierje 2760 szót tesz ki a Wikipédián.
És persze rajtuk kívül még nagyon sokan vannak (és ki tudja nyomon követni, hogy most éppen ki melyik oldalon áll). Még VII. Kelemen pápa is beugrik pár alkalommal, és nem azért, hogy szőnyeget vegyen (tényleg, a sorozatban nincs is szőnyegárus…).
No és ott van Mohács, ahol igencsak különleges csatajelenetet állítottak össze (azért sem árulom el, hogy ki nyert! icon razz Szulejmán sorozat (Muhteşem Yüzyıl) ). Az egyik nehézség az volt, hogy míg Mohács egy viszonylag sík terep, ilyet nem találtak egész Törökországban. Sőt, még akkorát sem, ami a legalább a kamerába beleférne. Így a rövid műháttér előtt alig pár métert tudtak a lovak vágtatni, máris áttértek a hegyes szakaszba.
Tehát a számítógépes effektekkel bőven megfűszerezték a Szulejmán (Muhteşem Yüzyıl) sorozatot. Mégis, a a ruházat lett a legsikeresebb.
Mióta 2011-ben elindul a sorozat, Törökországban számos helyen találkozni olyan ruhákkal, amelyek ötleteket merítettek az 500 évvel ezelőtti divatból.
Forrás :  isztambul.info
Ruhák és ékszerek a Szulejmán sorozatban
A Szulejmán sorozatot rajongók biztosan elolvassák az alábbi bejegyzést,mert érdekességeket olvashatnak a sorozatban használt ruhákról és ékszerekről.

A sorozat nagy népszerűsége miatt megnőtt a sorozatban használt ruhák utáni igény.Serdar Basbug a ruhák tervezőjének a véleménye szerint sokan megszerették a korabeli ruhákat és sokan szeretnének olyan ruhákat,melyeket mint például Szulejmán hord és a többi szereplő,szinte divatos lett a korabeli ruhák hordása..Megjegyezte,hogy nagyon nehéz volt a tervezés,mert nem találtak korabeli öltözéket.A miniatűrök segítségével tervezték a ruhákat. Olyan különleges anyagokból készítették el a ruhákat,melyek megfeleltek az elvárásnak  .Halit Ergenc is nagyon jól érzi magát ezekben a ruhákban,mert kényelmesek.Főleg a hölgyek soraiban arat nagy sikert a sorozatban hordott ruhák.Nagyon sokan szeretnének hasonló öltözetet.

A sorozatban sok szép ékszereket láthat a néző.Sorozatot készítők igyekeztek minél hűségesebben visszaadni az Oszmán Birodalom jellegzetes szokásait. Meg lehet említeni, hogy szinte kivétel nélkül igazi drága ékszereket viselnek a szereplők.Halit Ergenc szerint nemcsak valóságos ékszereket hordanak,de nagyon jól érzik magukat viselés közben.

Isztambul egyik jellegzetes épülete a 600 évesTopkapi Palota.400 évig ez volt a szultánok rezidenciája.Hürremet alakító Meryem Uzerli szerint egy nagyon érdekes erő és légkör tapasztalható a palotában.Ha sétál az ódon falak között mintha más világban élne.Satice-t alakító Selma Ergec visszaemlékszik az forgatás első napjaira, amikor mint a gyermekek sétálgattak a palotában.Láthatta Hatice szobáját és ezáltal jobban tudta alakítani a szerepét.A producer Timur Savci említi,hogy mintegy 5.000 négyzetméteren forgatnak a palotában,de még van 3.500 négyzetméter ezen kívül.
Forrás : kanald.ro

Szulejmán 
Következő 
Következő 
Forrás : port.hu 


Szulejmán török sorozat magyar szinkronhangjai- galéria 

Fotók - forrás : facebook.com/

Csodálatos század-Muhtesem Yüzyil (magyar oldal)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lista : hu.wikipedia.org 
Teljes bejegyzés : kareszkablog.blogspot 

Hasan Gercek: A Szulejmánról török szemmel - videóMennyit kereshet Halit Ergenç a Szulejmán sorozattal?

suleyman1 217x300 Uite cat castiga Halit Ergenç cu rolul din „Suleyman Magnificul”

Feltevődik az a kérdés,hogy mennyit kereshet Halit Ergenç? Mivel ő a főszereplő,ezért jól meg van fizetve.Seherezádé sorozatban 15.000 eurót keresett egy rész forgatásért, a felesége Berguzar Korel 13.00 eurót.A Szulejmán sikere azt jelentette,hogy egy részért 19.000 eurót kapott .A sorozat nagy sikert ért el több mint 40 országban,ezért újra szerződés lett kötve Halit Ergençcel, mely szerint 26.000 eurót kap egy részért.Felesége Berguzar Korel sem panaszkodhat, mert a havi jövedelme 52.000 euró.Sok vagy kevés ez az összeg?Ha a nagy siker szemszögéből nézzük ,akkor nem.Forrás : enational.ro 
suleyman 2 300x215 Uite cat castiga Halit Ergenç cu rolul din „Suleyman Magnificul”  

Szulejmán felesége, Bergüzar Korel Psy rajongó

Szulejmánt alakító Halit Ergencnek szép felesége van (Bergüzar Korel) , aki megőrzi fiatalságát.
Nevasta lui “Suleyman Magnificul” , Berguzar Korel,  INCINGE atmosfera in CLUBURI FOTO 
A 31 éves Bergüzar Korel,akit a magyar néző a Seherezádé török sorozatból ismer nagyon szeret táncolni.
 
Bergüzar Korel és férje Halit Ergenc megragadja az alkalmat,hogy klubokba menjenek és ott szórakozzanak és táncoljanak.Bergüzar a nagyapjától örökölte a tánc iránti szeretetet és a hajlamot.Halit nem a legjobb táncos,de nem tud nemet mondani a feleségének.


A paparazzók lefotózták a színészpárt az egyik klubban.Bergüzár volt a mulató társaság lelke,aki láthatóan nagyon jól érezte magát férjével.A szenvedélyes csókok és ölelések nem azt mutatják,hogy köztük feszültség lenne,ahogy a bulvár török sajtó írja.Bergüzar nagyon szeret reggelig táncolni és szórakozni a kedvenc klubjában.Jelenleg Halit nem forgat ás ezért voltak együtt a klubban.
 
A szilvesztert az egyik előkelő isztambuli klubban töltötték együtt baráti társaságban.Ha Halitnak nincs ideje,akkor Bergüzar a legjobb barátnőivel megy szórakozni és táncolni.A tudósítás szerint Bergüzar nagyon szeret táncolni Psy zenéjére,akinek rajongója is.
Forrás : kanald.ro 

Táncoljunk Psy zenéjére Bergüzar Korel nélkül Miért nem volt örök barátság Szulejmán és Ibrahim között?  

Szulejmán török sorozat betekintést ad az Oszmán Birodalom életébe.Minket magyarokat nem éppen pozitívan mutatnak be a sorozatban.Nagyon érdekes Szulejmán és Ibrahim barátságának a bemutatása.Ibrahim aki keresztény családban született ,a görögországi Pargából származik és akit elraboltak hercegként volt nevelve iszlám tanítás szerint.Sokáig Ibrahim belső bizalmasa volt Szulejmánnak.Megjelent a színtéren az ukrán származású Hürrem aki nem tűrte Szulejmán megosztását mással.Ibrahimot nem kedvelte és ezért rávette arra Szulejmánt,hogy távolítsa el véglegesen a császári udvarból.Szulejmán hétszer vacsorált Ibrahimmal felkínálva a menekülést,de Ibrahim nem hagyta el a császári udvart.Ekkor Szulejmán adta Ibrahim kezébe a selyemzsinórt,mely a barátságuk végét jelentette.Ilyen kegyetlen volt az Oszmán Birodalom?A történelem tanúsága szerint igen.Más népeknél is volt hasonló szokás vagy törvény.Bővebben olvashatnak a nokorszak.hu-n 
A Szulejmán sorozat tovább hódit és ez az történet ne legyen hatással a nézettségre és a Szulejmán rajongókra.

Sümbült alakító Selim Bayraktar  "meleg" ?

Több pletyka kelt szárnyra Selim Bayraktar sexuális orientáltságával kapcsolatban.Sümbült alakító színészl már a sorozat kezdetén azt gondolták,hogy meleg.A sorozatban nagyon jól alakít egy eunuchot.A 37 éves színész azt nyilatkozta,hogy a szerepétől eltérően nagyon szereti a nőket.Ezzel válaszolt a vádakra.Forrás : kanald.ro

 Létezett a valóságban is Hürrem?

Hürremről sokat írtak ,mert a sorozatban alakított szerepe ellentmondásos.Van aki szereti,van aki nem Hürremet,akit Meryem Uzerli alakít. Létezett a valóságban? A válasz igen. Roxelanának vagy Roksolanának hívták, mely utal a hölgy ukrán származására.A kései 16-17. századi források szerint Hürrem apja egy ukrán ortodox pap lehetett. Születési helyét tekintve pedig egy, Ukrajna nyugati részén fekvő kisvárosból származhatott.Az 1520-as években tatár hordák elhurcolták rabszolgának és így került Isztambulba Szulejmán háremébe.Hat gyermeket szült.Az egyik fia Szelim került a trónra apja ,Szulejmán halála után.Annyit lehet mondani ,hogy uralma alatt került hanyatlásnak az oszmán birodalom. Forrás : rtlklub.hu 

Forrás : en.wikipedia.org
Hürrem később egyetlen felesége lett Szulejmánnak.Befolyását többször felhasználta mások ellen.Szulejmán hallgatott rá és több téves lépést hajtott végre.A történelmi beszámoló szerint jelentős szerepet játszott a fia trónra lépésében.Rávette Szulejmánt,hogy a lehetséges trónkövetelőket gyilkoltassa meg,melyet fokozatosan véghez vitt a szultán.Hürrem ezáltal az oszmán birodalom egyik legbefolyásosabb nője lett,aki kézbe tartotta Szulejmánt is.Vajon jó uralkodó volt Szelim az apja után?Nagy számú háremet tartott és az apja példáját követve többször engedett a kedvenc hárem hölgyek kéréseinek.Nem lehet elmondani,hogy követte volna apja példáját a politikában.soha többé nem volt olyan nagy és hatalmas az oszmán birodalom mint Szulejmán idejében volt.

Hürrem 1500-ban , mások szerint1505-ben született és 1558-ban halt meg.A mauzóleumát Szulejmán mauzóleuma mellet emelték fel Iznikben.

Forrás : mm.kanald.ro


Ejtették a vádakat a Szulejmán főszereplői ellen 

A török közélet több alakja ,mint a török miniszterelnöki polgári pert indított nemrég a sorozat ellen. Állításuk szerint meggyalázza a szultán és az egykori Oszmán Birodalom emlékét.A per a sorozat két rendezője, Yağmur és Durul Taylan illetve a két főszereplő, a Szulejmánt és szerelmét, Hürremet alakító színész ellen irányult elsősorban.Több mint 70.000 feljelentés volt a sorozat ellen.Az egyik fővád az volt , a szultánt rossz színben, negatív karakterként tüntették fel .A pert indító személyek a szereplők és rendezők azonnali hatállyal való elbocsátását követelték.A vádakat az Isztambuli Ügyészség ejtette ,mivel nem tartotta megalapozottnak.Szerintük a szultán leszármazottja indíthat pert.

Az ügyészség indoka : „ Bár a sorozat történelmi alapokon nyugszik, de a forgatókönyvben fiktív események is felbukkannak. Ez nem jogellenes, csak izgalmasabbá teszik a sorozatot.” 

Forrás : rtlklub.hu 

Szulejmán ékszerei Bakuban

A sorozatban használt korabeli ékszereket Bakuban, Azerbajdzsán fővárosában mutatták be az érdeklődők számára. A csecsebecsék nemcsak értékesek, de a sorozat sztárjai viselték őket a forgatás közben, így igazi ereklyének számítanak a nyilvánosság előtt.

A becses ékszereket a Turizmus és Utazás című átmeneti kiállítás keretében tudták megtekinteni az érdeklődők a múlt hét folyamán. Az eseményt az azerbajdzsáni török nagykövet népszerűsítette, akinek legfőbb célja nem csak az volt, hogy bemutassa hazája népszerű sorozatát, hanem fel akarta hívni a figyelmet Törökország kultúrájára és kitűnő turisztikai lehetőségeire.

A kiállításon a törökökön kívül 35 ország vett részt, mindannyan saját országukat szerették volna népszerűsíteni , természetesen turisztikai szempontból. Seid Ahmed Arslan, fentebb említett török nagykövet egy interjúban nyilatkozott a kiváló lehetőségről. Szerinte a Szulejmán című sorozat nem csak izgalmas, de bemutatja országa történetét, kulturáját, gasztronómiáját és gyönyörű tájait ezért egyedülálló kiállítási témaként szolgál.
Forrás : rtlklub.hu 

Milyen jó volna ha Magyarországra is elhoznák' A Szulejmán rajongók biztosan megnéznék..Nagyon értékesek a sorozatban viselt ékszerek, sok eredeti vagy nagyon hasonlít az egykori ékszerre.Több százezer eurót érnek.
A sorozatban sok szép ékszereket láthat a néző.Sorozatot készítők igyekeztek minél hűségesebben visszaadni az Oszmán Birodalom jellegzetes szokásait. Meg lehet említeni, hogy szinte kivétel nélkül igazi drága ékszereket viselnek a szereplők.Halit Ergenc szerint nemcsak valóságos ékszereket hordanak,de nagyon jól érzik magukat viselés közben.Forrás : csakonlinesorozatok 

Egy dékán a sorozat nézését ajánlotta a hallgatóknak
Alexander Včev, az osijeki Orvosi Egyetem dékánja azt mondta a hallgatóknak,ha nem nézik a török sorozatot,akkor nem engedi át őket a vizsgán.Szerinte nagyon fontos figyelemmel követni a színészek reakcióit.
A dékán felhivta a hallgatók figyelmét mennyire fontos az emberek gesztusait és arckifejezését figyelemmel kísérni,mert az orvost hozzásegíti a jó diagnózis meghatározásában.Nagyon fontos az orvos számára a paciens arckifejezését figyelje. Ebben nagy segítség Szulejmán szereplői akik jól eljátszák a szerepüket, mert a gesztusaik és arckifejezésük nagy segítség a betegségek megismerésében a  jövő orvosai számára.A dékán nem követeli meg a sorozat nézését,csak ajánlja.A hallgatók figyelemmel kísérnek mindent részt és nagyon élvezik a sorozatot - mondja a dékán.Forrás : kanald.ro 

Szigetvári séta - Schmidt Valériával

Egy szigetvári sétára hiv Schmidt Valéria idegenvezető.A blogjában ez olvasható:

Szigetvári séta
Sétánkat a Magyar Török Barátság Parkban kezdjük, amelyet 1994-ben alapítottak Szulejmán szultán születésének 500. évfordulójára a Török Köztársaság kezdeményezésére és támogatásával. A Bécsbe tartó 80 ezres török sereget itt állította meg Zrínyi Miklós 2500 fős várvédő csapata. Kilátástalan, de emberfeletti harc volt ez a hatalmas túlerővel szemben. A szultán a vár bevétele előtt két nappal meghalt, amiről nem szereztek sem a török katonák, sem a várvédők tudomást. 
A török vezérség titokban tartotta, mert attól féltek, hogy a török katonák megfutamodnak, ha megtudják, hogy meghalt a szultánjuk. Amikor már nem lehetett az égő várat tovább tartani, Zrínyi Miklós katonáival kirohant a török katonák karjaiba, akik 3 katona kivételével mindenkit lemészároltak.
Az emlékpark ott áll, ahol a Szulejmán szultán sátra állt 1566-ban. A szultán bebalzsamozott testét Isztambulba vitték, szívét pedig a sátortól 1 kilométerre Turbékon temették el.
A park két monumentális szobrát török szobrász, Metin Yurdanur készítette. A két hadvezér, Zrínyi Miklós és Szulejmán szultán ma egymás mellett állva tekintenek a szigeti várra.
Tovább a felsofokon.hu-n 
 

  Ismerjük meg a hárem titokzatos életét

A magyar keresztény számára nehezen érthető a hárem vagy több feleség fogalma.A keresztény általában a monogám házasságban él.Szulejmán török sorozat lényegében a szultán háremében játszódik.Hetente több mint egymillió magyar néző nézi a sorozatot.A hárem titokzatos életéről nagyon keveset tudunk,mert eltitkolt volt.Scmidt Valéria bejegyzése segítséget adhat azoknak akik nem ismerik a hárem titokzatos életét.

A hárem titokzatos élete sokáig foglalkoztatta a nyugati világ képzeletét. Hiszen éppen zártsága miatt nem igazán lehetett tudni mi történik a zárt falak mögött. A hárem szó arab eredetű, jelentése "tiltott". A hárem életét nem jegyezték fel írók, vagy a hárem lakói, nem említik történelmi források. Mint ahogy a neve is mutatja a három tiltott és zárt terület volt, kívülálló halandó nem tehette be a lábát a hárembe és a benn élőknek pedig szinte semmilyen kapcsolatuk nem volt a külvilággal.  

A török történelmi irodalomban sem esik szó a nők helyzetéről, részben azért mert nem voltak a nők egyenjogú tagjai a társadalomnak. A férfiak, elsősorban az uralkodók, ill. magasabb rangú férfiak tulajdonát képezték, semmilyen joggal nem rendelkeztek. Csak magasabb rangú férfiak joga volt, hogy háremet tartsanak fenn. Az alsóbb rendű réteg bár elfogadott volt a többnejűség, nem tarthatott háremet és a feleségek száma is korlátozva volt. A háremben élőket el is kellett tartani, így azt csak a tehetősebbek tehették meg.
A nyugati társadalmakban a korábbi időkben, amikor a hárem életét még sok titokzatosság vette körül, a háremet orgiák színhelyeként képzelték el. Más kutatók szerint az ottani élet inkább egy kolostor életéhez hasonlított.
A titokzatosság és elzártság ellenére is sikerült mára már kutatóknak és történészeknek lehullatni a fátylat a témáról így már sok írás, cikk ill. kutatási eredmény jelent meg a háremek világáról.
A háremben élők különböző réteget és rangot alkottak. Legtöbbjük rabszolgaként került a hárembe, nagy részük nem török származású volt. A háremben megtanulták a török nyelvet, megtanultak írni olvasni, a zenei tehetséggel rendelkezőket zenélni, megtanulták az etikettet és még sok mást. A tehetségesebbeknek így lehetőségük volt a felemelkedésre a hárem keretein belül. Így fordulhatott elő, hogy a rabszolganőből szultána lett, vagyis az uralkodó felesége és ezzel rangsorban a szultán anyja  után következett. A szultán anyjának az elnevezése pedig „valide” volt. Az anya szultánnőt a dinasztia családtagjai követték a rangsorban, gyermek, testvér, feleség, ők „haszekik” voltak. A középső szintet az őrködéssel és a tanítással megbízottak foglalták el. A hierarchia alsó fokán pedig a rang és elnevezés nélküli szolgáló személyzet helyezkedett el.
A háremben nevelkedtek a kis hercegek és hercegnők, vagyis a szultán utódai is.
Tovább a felsofokon.hu-ra ' 

Látogatás a Topkapi Szerájban

Scmidt Valéria idegenvezető blogjában bemutatja az egyik leghíresebb szerájt, a Topkapi Szerájt.Látogassuk meg a Topkapi Szerájt.   

1453-ban II. Mehmed szultán elfoglalta Konstantinápolyt, amely a több mint 1100 éve fennálló Bizánci Birodalom bukásához vezetett. a győzelem után a szultán idehelyezte székhelyét és rögtön hozzáfogott a szultáni palota felépítéséhez, hiszen szükség volt egy méltó rezidenciára.  
Isztambuli képeslap 1900-ból 
A Topkapi palota közel 5 évszázadon keresztül szolgált a szultánok lakhelyeként, ill. az Oszmán Birodalom központjaként. A palotát többször átalakították és bővítették. Szulejmán szultán idején, majd a 16. sz. végén, ill. a 17. században esett át nagyobb átalakításokon.
Az Aranyszarv-öböl és a Márványtenger által körülölelt félszigeten, az ún. Szeráj-csúcson áll, ahonnan pompás kilátás nyílik a Boszporuszra. Eredetileg „Új Palota” volt a neve. A Topkapi elnevezést a 18. században kezdték el használni. A szó jelentése „ágyúkapu”, a palotát, ill. szerájt az akkoriban ott található ágyúöntödéről nevezték el.
A valóságban nem egy épületről van szó, inkább egy hatalmas „palotavárosról”. Volt olyan időszak, amikor az épületegyüttesben 40.000 ember élt. A palotát erődített falakkal vették körül, amelyhez 28 torony csatlakozott.
A Topkapi Szeráj ma múzeumként működik.Tovább a felsofokon.hu-ra 
A palota bejárata

Felhívom a figyelmet a galériára,ahol több nagyszerű fotót láthatunk a Topkapi Szerájról.Nagyon jó ha elolvassuk a teljes cikket,mert ezáltal jobban megértjük Szulejmán sorozat történelmi és emberi hátterét.Scmidt Valéria blogjában egy virtuális túrát is tehetünk a szerájba.Kattintson a virtulális túrára '

43 éves Halit Ergenç  

Ki hinné el hogy Halit Ergenç 43 éves? A Szulejmánt alakító szinész nagy népszerűségnek örvend Törökországban és számos országban.Nagy sikere volt a Seherezádé sorozatban.Szerelmesek lettek egymásba Halit és Bergüzár,melyből házasság egy  gyermek lett az eredménye. Szulejmán hozta meg a nagy sikert.Mit tudhatunk az életéről?

Nehéz gyermekkora volt,mert a szülei nem éltek jól majd elváltak.Halit elvégezte a műszaki egyetemet szinte önerőből,mert szabad idejében dolgozott is.A figyelme az opera felé irányult,de tovább lépni nem tudott.Egy rövid ideig informatikus lett.Szerencsét próbált Amerikában.Meg akarta hódítani Broadway-t,de ez csak álom maradt számára.Mint pincér dolgozott hogy fenntartsa magát,mert az áhított nagy szerepet a Nyomorultakból nem kapta meg.Dolgozott mint masszőr is.Miután kiábrándult Amerikából , vissza költözött Törökországba.Néhány meghallgatás után kapott néhány nem jelentős szerepet.Életében a nagy változást a Seherezádé sorozat hozta meg.A teljes sikert Szulejmán sorozat hozta el számára.Hogyan néz ki most?

Nem lett hűtlen az énekhez sem.Nagyon jó hangú színész.A hölgy rajongói biztosan nagy áhítattal fogják hallgatni a 43 éves Halit Ergençet.
Forrás : kanald.ro
 


Interjút adtak a Szulejmán sorozat sztárjai 

Ez olvasható az RTL Klubon:

A törökök imádnak minket, és mi is őket. Minden történelmi viszontagság ellenére a két ország lakói kiválóan szót értenek, keresztbe kasul házasodnak, és jókat tivornyáznak egymással. Ennek okait kutattuk, miközben közelebb kerültünk a mindkét országban hihetetlenül sikeres, Szulejmán című sorozat főszereplőihez is.Forrás : rtlklub.hu 

Nagyon jó ez a videó,mert megmutatja a török-magyar barátságot és elmondja azt a tényt, hogy a két nép között szoros kapcsolat van.Az oka : a sok vegyes házasság.Sőt a török eredetű szavak esetében is van hasonlóság.Napjainkban a két népet összeköti a Szulejmán sorozat.A magyar rajongók még a török nyelvet is tanulják.Nagyon izgatottan várják a szerda estét,mert akkor megáll az élet sok magyar családban mikor az RTL Klubon elindul a Szulejmán sorozat.Általában kb. egymillió magyar nézi rendszeresen a sorozatot.Igen ,nagy siker lett Szulejmán Magyarországon.A romániai Szulejmán rajongók nagy bánata

Nagyon bánatosak a romániai Szulejmán rajongók.Sokan még depresszióba estek.Miért? Mert befejeződött a második évad. Vagyis nem nézhetik hétfő és kedd este Szulejmánt a Kanal D csatornán.Óriási sikere van Romániában is a Szulejmán sorozatnak.A Kanal D csatorna az elsők között szerepel hétfő és kedd este a nézettségi statisztikák szerint.Kb. 2 millió ötszázezer - nyolcszázezer nézője van rendszeresen.Forrás : kanald.ro

A nézők beszámolói szerint komoly nézetkülönbségek vannak a családban.Van aki vett egy másik tévét,hogy háborítatlanul nézze a sorozatot.Vannak akiknek nem probléma,mert az egész család nézi Szulejmánt.Van akik nem veszik fel a telefont,nem fogadnak vendégeket amikor van a sorozat.A Kanal D csatornán több információt olvashatnak a nézők,mert a csatorna török érdekeltségű.Arról nem is beszélve,hogy tanulják a török nyelvet,hogy nézhessék a török Star csatornán a sorozatot.A nézők beszámolói hasonlítanak a magyar Szulejmán rajongók beszámolóihoz.Ez nagy elismerés a Szulejmán sorozatnak.
Forrás : kanald.ro 

Hürrem kiszáll a Szulejmán sorozatból?

Aggasztó hírt olvashatunk Hürremről. Kiszáll a Szulejmán sorozatból ?

 
Erre a váratlan helyzetre minden bizonnyal senki nem számított,hogy Meryem Uzerli súlyos lelki problémái miatt visszatért szülőhazájába Németországba.Egy Berlini klinikán kezelik úgynevezett "kiégés" miatt,feltételezhetően a sok munka és a stressz miatt.A pszichikai összeomláshoz jelentősen hozzájárult nem csak a munkahelyi stressz,hanem a magánéleti problémái is. Miután múlt héten visszaérkezett Bodumból ahol a párjával együtt közös nyaraláson volt utána változott meg a színésznő,mert állítólag a férfi szakított vele és ki kellett költöznie a közös lakásukból is.A kezeléséhez hosszú idő szükséges és ezért nem tér vissza Törökországba a közeljövőben.A stáb pedig állítólag kétségbeesetten keres egy hasonló típusú színésznőt,mint Meryem,így kénytelenek lesznek Hürrem lecserélésére...."http://sultan.markiza.sk/clanok-13277-hurrem-sa-psychicky-zrutila-nakrucanie-sultana-v-ohrozeni Forrás : facebook.com

A Szulejmán sorozat és a Hürrem rajongóknak ez nem jó hír,ha igaz.Várjuk ki a végét.Igaz a magyar nézőket még nem érinti,mert lassan halad előre a Szulejmán sorozat.

Hürrem csak fáradt és nem száll ki a sorozatból - A 103. részt forgatják

Jó hír a Szulejmán rajongóknak:"A kisasszony csak fáradt! Nem kapott idegösszeomlást! Nem áll kezelés alatt! Sőt! El sem hagyta Törökországot!!!" A bulvár lapok megint kacsa hírrel próbáltak nagyobb bevételre szert tenni? Lehet.

Tovább olvasva meg lehet nyugodni : "A következőkben Meryem egészségéről írtak, hogy minden ok, csak kimerült egy kicsit a lány. Meg, amit írtam, hogy nem utazott váratlanul haza, Berlinbe, hanem maradt a pasijával Isztambulban. Azt írják, hogy fényképük is van arról, hogy együtt hajókáztak a Boszporuszon vasárnap. Tehát, akkor szerdán nem utazhatott haza..."Forrás : facebook.com
A Halitos oldal azt írja,hogy a 103. részt forgatják.Akkor minek nyugtalankodjanak a rajongók?
  
 Hürrem elhagyja a Szulejmán sorzatot?- Pénzért vagy miért?

A következő bejegyzés olvasható a jól értesült Csodálatos század-Muhtesem Yüzyil (magyar oldal)-on:

Hürrem Szultán elhagyja a népszerű tv sorozatot

Meryem Uzerli, aki Hürrem Szultánát alakítja a népszerű török sorozatban, a Csodálatos században, elhagyta az országot, hogy egy berlini klinikán kezeltesse magát.

A sorozat producere, Timur Savci azt mondta, úgy döntöttek, Uzerli nélkül folytatják. Uzerlinek pszichikai problémái vannak, amit nem tud megoldani, mondta Savci. Uzerli korábban azt mondta, hogy kiégési szindrómát állapítottak meg nála. Habár a rendező asszisztense, Burcu Alptekin azt mondta, Uzerli hetente csak öt napot dolgozott. Amióta Uzerli elhagyta a sorozatot, és Berlinbe ment, rengeteg dolog jelent meg róla. Néhány azt írta, hogy a pénz miatt távozott, néhány pedig azt, hogy túl sokat dolgozott. Az egyetlen igazság pedig az, hogy pszichikai problémái vannak. A legfrissebb hírek szerint, a sorozat egy új, idősebb Hürrem Szultánával folytatódik. A történet 15 évvel később játszódik majd, és Hürrem is idősebb lesz, mondta a producer.

Uzerli barátja, Can Ateş azt mondta az újságnak, hogy Uzerli mostanában nagyon nehéz időszakon ment keresztül. „Három hónapon keresztül, nagyon sok rossz történt vele, és többen is azt mondták, hogy a pénz miatt hagyta el a sorozatot. Habár, egészségi okai voltak.” Azt mondják, Uzerli kevesebbet keresett, mint a többi főszereplő. Ateş azt mondta, „Uzerli nem ilyen ember. A pénz nem játszik szerepet.” Hozzátette, hogy jelenleg is kezelés és orvosi felügyelet alatt áll. Hozzáteszi azt is, hogy a producer kezdetben nem hitte el, hogy egészségi problémákkal küzd. A producer szerint, Uzerli május 31-ig el kell hagynia szállodai szobáját.

Savci nem érte el Uzerlit, ezért megkérte a szállodát, ürítsék ki a szobáját, a szálloda pedig e-mailben értesítette erről a színésznőt. „Az emberek azt gondolták, nem adom meg neki azt a pénzt, amit megérdemel, emiatt igazságtalan embernek gondolnak. Nem tudom, Uzerli mit gondol, és nem is tudom elérni. De minél előbb meg akarom oldani ezt a problémát. A film egy héttel korábban ér véget, mint terveztük, a krízisnek köszönhetően”, tette hozzá.
 Forrás : facebook.com 

A román Kanal D csatornán megjelent egy hír Hürrem állítólagos betegségével kapcsolatban.Meryem szabadságra ment és nem forgat. A stábnak két választása van.Az egyik választása megvárja Meryemet, a másik helyettesíti egy hasonló színésznővel.Egyesek véleménye szerint a pénz lehet az ok.Meryem 12.500 eurót kap, Szulejmán 26.000 eurót egy részért.A pénz lehet az ok?Forrás : kanald.ro 


Édesanyák is elmentek a Gezi parkba 

Egy újabb kép az édesanyák élőláncáról, ahogy védik a gyerekeiket egy esetleges rendőri beavatkozástól.
""Az édesanyák is elmentek a Gezi parkba, miután a miniszterelnök mai beszédében megkérte a szülőket, hogy vigyék el a gyerekeiket onnan, máskülönben beavatkozik a rendőrség, sokadszorra, csakhogy az anyák nem a gyerekeikért jöttek, hanem élőláncot alkotnak a park körül és védik a gyerekeiket" - az Életem Törökországban oldalról

 
Halit is kitart 
Forrás : Csodálatos század - Facebook

Legújabb hír : "A török miniszterelnök megígérte az isztambuli Gezi parkban tüntetők képviselőinek a péntek hajnalban befejeződött tárgyaláson, hogy leállítja a park átalakíttatását, és bíróság fog dönteni annak tervéről. Erről a tüntetők tárgyalódelegációja számolt be, jó jelnek nevezve a fejleményt.Egyelőre nem tudni, hogy a tüntető tömeg a megállapodás hatására elhagyja-e a parkot. " Teljes cikk a  hirado.hu-n 

Hürrem , Meryem Uzerli fotója 

 Meryem Uzerli, asa cum nu ai vazut-o niciodata! CE aparitie a avut ACTRITA ta preferata la o sedinta foto VIDEO 
Bizakodásra adhat okot a fotó?
Hürrem , Meryem Uzerli  egyik legszebb és legnépszerűbb színésznő Törökországban ,ha távol is van a filmezéstől a nézők megőrizték a szívükben.Nagyon sokan megszerették a Szulejmán sorozat első részeiben és kitartanak mellette.Mint ismeretes a színésznőt Németországban kezelik a depressziótól.Ez a helyzet számos találgatásra adott okot a rajongóknak, de a kapcsolat Hürremmel nem szakadt meg.

A depressziót hazájában Németországban kezelik.Hürrem részt vett néhány fotózáson, mely Törökországban is megjelent és kivívta a rajongók további szeretetét.A fotózások jól sikerültek ,melyben Hürrem igazi díva lett.Az egyik videón látható Hürrem ahogyan felkészül a filmezésre.A színésznő nevet és láthatóan jól érzi magát,mert még tréfálkozni is tud a stábbal.Figyelmesen meghallgatja a tanácsokat és kész még egy fotózásra is.
Forrás: kanald.ro

Szulejmán Frank Sinatra "My way" dalát énekelte nagy sikerrel

Halit Ergenc, a Szulejmánt alakító színész és családja a szabadságukat töltik egy törökországi üdülőhelyen.Az egyik este szenzációs fellépése volt Szulejmánnak. 
Halit Ergenc egyik legjobban szeretett színész Törökországban,akárhol is jelenik meg a rajongók lerohanják.A törökországi Cesme üdülőhelyen tölti a szabadságát családjával.Az egyik este a teraszon tartózkodtak amikor Halit Ergenc a szinpadra lépett és a helyi együttessel elénekelte Frank Sinatra hires dalát a "My Way "-t óriási sikerrel.
Az egyik rajongó videóra vette.Nem a legjobb minőség a felvétel,de Halit Ergenc hangja jól halható. Forrás : wowbiz.ro

Hogyan énekelte Frank Sinatra ?Meryem Üzerli hellett Vahide Gordum alakítja Hürremet

 

 Vezi primele imagini cu inlocuitoarea frumoase Meryem Uzerli din Suleyman Magnificul! Trailerul care anunta schimbarea - VIDEO

  A törökországi nézők láthatták a hivatalos bejelentést,melyben Meryem Üzerli helyett Vahide Gordum alakítja Hürremet az új évadtól.Vahide Gordum egyik legnépszerűbb színésznő Törökországban akit sokan szeretnek.A 103 résztől őt láthatjuk Hürremként.Több fotót mutattak be a nézőknek,melyben láthatják az új Hürremet.Forrás : kanald.ro

Videó itt nézhető meg ' 

 

Szulejmán és családja az Égei tengernél töltik a szabadságukat

 

Halit Ergenc , azaz Szulejmán,felesége Bergüzal Korel és a kisfiuk Ali ,nagyon élvezik a szabadságukat,melyet az Égei tengernél töltenek. A tudósítások szerint Alacati nevű üdülőhelyen tartózkodik a család.Több fotó készült róluk. Nagyon népszerű a család,mert nagyon közvetlenek mindenki irányában és bárkivel fotókat készítenek és elbeszélgetnek is.Forrás : realitatea.net

 

"Suleyman Magnificul", la mare cu familia 

 

 

 

 

Forrás : sabah.com.tr 

 

 

 Miért vonult vissza Meryem Uzerli a Szulejmán sorozat forgatásától?Levele a rajongóinak.

 

Váratlanul érte a Szulejmán sorozat rajongóit Meryem Uzerli lépése.Egyszerűen otthagyta a stábot egészségi okra hivatkozva.Németországba utazva azonnal elkezdte a kezelést.Volt olyan hír,mely szerint a pénzt kevesellte Meryem.Több kósza hirt olvashattunk a sajtóban Meryem helyzetéről.Mi a válasza?

 

A hirek szerint krónikus fáradság szindrómában szenved a művésznő. Vőlegénye Can Atilla ,aki egykori sportoló és neves pszichiáter is , sokat segít a gyógyulásban.Meryem Uzerli egy levelet írt a rajongóinak,melyben megmagyarázza a visszavonulásának az okait.

 

 Drága barátaim' Elsősorban azt mondhatom,hogy nagyon sajnálom csak most tudok válaszolni.Ez az első nap amikor jól érzem magam,mert túl vagyok a kezelés nehezén.Can mellettem van állandóan és nagyon jót tesz a jelenléte. Az hogy együtt mehetünk ki a levegőre és sétálhatunk , nagy kiváltságnak tekintem.Köszönöm a jókívánságaitokat,mely nagyon jól esik nekem.Az örök szeretetemet küldöm nektek.Sokan nem tudták mi történt velem,de a sok levél melyet írtatok nagyon boldoggá tett.Ez egy nehéz korszak az életembe, de emberek vagyunk.Isten akaratával sikerül még erősebbé válnom.


A legjobb pszichiáter orvosok kezelnek és a segítségükkel hamarosan vissza tudok térni teljes erőben.A legfontosabb dolog az életünk.Az érdeklődéseteket szívből megköszönöm.Akik érdeklődnek a helyzetemről , sok energiát adnak. Az igazi embereknek a jókívánságaimat és öleléseimet küldöm.Sokat kell pihenjek és ezért nagyon kevés időt tudok tölteni az internet előtt.Remélem megértők és türelmesek lesztek.Segítsen benneteket az Isten és ne feledjétek hogy szívem tele van szeretettel ,mert nagyon jó hogy itt vagytok velem ... 

Forrás : wowbiz.ro 

Nem hivatalos a fordítás

 

Nem tudom,hogy Meryem rajongói hogyan fogadták a levelet.Meryem sok rajongót gyűjtött.Nagyon jó hogy írta a levelet,de vajon nem későn?

 

 

Válságban van Bergüzar Korel és Halit Ergenc házassága?Nem,de a bulvársajtó szerint igen

 

A török sajtó szerint válságban van Bergüzar Korel és Halit Ergenc házassága minden erőfeszítés ellenére.

Bergüzar Korel nem találja a lelki nyugalmát,mert a török sajtóban megjelent bulvár hír szerint Halit Ergenc legújabb szerelme Deniz Cakir lett. A legutóbbi róluk készült fotók az ellenkezőjét mutatják,mert Ali,Bergüzer és Halit egy boldog és egységes családként nyaraltak.

Bergüzart aggasztja azok a sajtó hírek,melyek a férjéről szólnak.A színésznő köztudottan féltékeny és minden alkalmat megragad,hogy férjét ellenőrizze még forgatásközben is. Bergüzar nyilatkozta: Egységes és boldog család vagyunk.Szeretem a férjemet és köztünk egy különleges kapcsolat létezik.A bizalom akkor kezdődött meginogni amikor Halit sokszor hiányzott otthonról és a hírek szerint a váláson gondolkozik Bergüzar.Az igazságot ők tudják és akkor lesz nyilvánvaló amikor külföldről hazajönnek.Köztudott hogy a Seherezádé sorozat forgatásán lettek szerelmesek egymásba.
Forrás : kanald.ro 
 
Vélemény:

Valószínű a török bulvársajtó keltett pánikot Szulejmán rajongók soraiban, melyett a román bulvársajtó is átvett és kevés köze van az igazsághoz.Nem egy lerágott csont a sorozat …Állítólag tavalyi a hír.Ne vegye készpénznek amit a bulvársajtó ír …


Mazăre Conştanţa polgármestere mint Szulejmán 

Mazăre Conştanţa polgármestere Szlujemánnak öltözött a mamaia-i karneválon írja a ziuaconstanta.ro. Conştanţa polgármestere több bemutatón szerepelt és meghökkentette a közönséget,mert történelmi szereplők ruhájában jelent meg.Az egyik alkalommal SS tiszti ruhában tetszelgett a kiskorú fiával,amiért sokan elítélték Romániában és a világon.A mamaia-i karnevál utolsó fellépésén  Mazăre Szlujemánnak öltözött nagy sikerrel.Szulejmán török sorozat nagy sikernek örvend Romániában is.Lássuk Mazărét mint Szulejmán ' 

 

Hürrem miért hagyta el a Szulejmán sorozatot?

A Hürrem rajongók szomorú híreket olvashatnak a sajtóban.Választ kaptak miért hagyta el Hürrem a Szulejmán sorozatot.A török sajtóban már hónapokkal ezelőtt írtak a tényről,hogy Hürrem vagyis Meryem Uzerli elhagyta a sorozatot. Az okát vagy okait nem tudták biztosan . A magyar sajtóban megjelent cikkek megerősítették a hírt,mely lehangoló a rajongók számára. 

Bár az egyik legfontosabb szereplője az RTL Klubon látható Szulejmán című sorozatban, Meryem Uzerli mégis úgy döntött, kilép a telenovellából. Ezen a legtöbb rajongó teljesen kiakadt, ám amikor megtudták, miért is döntött így, elcsendesedtek. 
A színésznő magánéleti okok miatt kényszerült arra, hogy kilépjen a sorozatból. Miután vakációjuk alatt egy másik nőért elhagyta őt a kedvese, Can Ates, s kiderült, Meryem a hűtlen férfi gyermekét hordja a szíve alatt. – Szeretnék bocsánatot kérni a rajongóktól és a stáb minden tagjától. Bármennyire is szerettem volna, nem tudtam tovább távol lenni a barátaimtól, a családomtól. - írja a borsonline.hu 

A Nők Lapja Café bővebben ir a részletekről : 

Múlt pénteken a Szulejmán sorozat Hürremet alakító Meryem Uzerli bejelentette: kisbabát vár, párja elhagyta, de a gyermeket így is megtartja. Mostanra napvilágra került az interjú folytatása, amiből az is kiderül, hogy a színésznő megpróbálta eldobni magától az életet. 
Levágatta a haját, és visszatért
az eredeti hajszínéhez

Hosszú hónapokig nem beszélt senkinek az életéről. Beteg lett, és annyira rosszul érezte már magát Törökországban, hogy májusban egyetlen lehetőségnek azt látta, ha visszaköltözik Németországba. „Az Antalaya Televizyon díjátadó után a hotelszobámban csak ez járt a fejemben. Törtem-zúztam, olyan voltam, mint egy őrült. Ekkor a gyerekem apja, Can, és én még együtt voltunk. Ő akadályozta meg, hogy leugorjak az erkélyről” 
  „A házasságra ezért soha nem gondoltam, nem is terveztük. Mégis az volt a legrosszabb, hogy Can a szakítás után is összevissza nyilatkozott a nevemben. A szakításunk után jöttem rá, hogy milyen férfit is szerettem én. Magányos voltam Törökországban, olyannyira, hogy egy ilyen emberbe kapaszkodtam bele. Ez pedig csakis az én hibám.” 
„Ez nagyon fájt, annak ellenére, hogy már nem voltunk együtt. Can tudta, hogy nem szedhetek fogamzásgátlót, és ezért a védekezési módszerünk nem teljesen biztonságos. Persze ő mondta, hogy bízzak benne, ahogy mindig, és ez történt. Nem terveztük ezt a terhességet. Ő főleg nem, mivel már van egy gyereke. Mindez azonban engem nem érdekelt: eldöntöttem, hogy megszülöm ezt a babát” – mondta Meryem, akinek bár állapota javul, nem tervezi, hogy a közeljövőben visszatér Törökországba. „Bár félek attól, hogy egyedülálló anya leszek, de bízom a jövőben. Számomra most a legfontosabb, hogy képes legyek megbocsátani, mert a negatív energia csak ártana a babának” – zárta le a beszélgetést a Szulejmán Hürreme.
Teljes cikk : nlcafe.hu 
A magyar nézőket még nem érinti ez a hir,mert csak 103-ik résztől nem lesz Meryem Uzerli a sorozatban.A magyar Hürrem rajongóknak is meg kell érteni,hogy mi történt és ha megkedvelték a színésznőt akkor ki kell tartani mellette.Sajnos ilyen az élet ...Csak szoríthatunk Hürremnek hogy sok boldogságot kívánhatunk neki a magán életben és sok sikert a színészi pályafutásában. 

 Hogyan fogadta Szulejmán Hürrem távozását a sorozatból ?

Meryem Uzerli távozását a sorozatból sokan kommentálták és kritizálták.Miután Hürrem tudatta a távozásának az okát , kezdtek elcsitulni a kedélyek.Hogyan fogadta Szulejmán Hürrem távozását?
"Nagyon megörvendtem amikor megtudtam hogy terhes.Kivánom neki hogy legyen egészséges a baba és örvendjen az anyaság csodájának"
Forrás : wowbiz.ro 

Az új Hürrem Vahide Gordum drámája 

A magyarországi Szulejmán rajongókat még nem érinti a nagy változás,mely a Szulejmán sorozatban történt a 103-ik résztől.Mint ismeretes Meryem Uzerli , a Hürremet alakító színésznő terhes lett és kiszállt a sorozatból.Az új Hürremet alakító színésznő a Törökországban népszerű Vahide Gordum lett.  
 Vahide Gordum
Vahide Gordum 48 éves , egy színész felesége és egy 19 éves lánya van. Törökországban népszerű szinésznő két éve egy igazi drámán ment keresztül. Megtudta hogy mell daganata van.Gyorsan megoperálták és kemoterápiás kezelés által meggyógyult.Eredményesen harcolt a betegség ellen és rövidesen már játszhatott a színpadon és egy filmben.Hogyan nézett ki?
 Vahide Gordum nem adta fel és a kemoterápia után egy rövidre nyírt frizurával alakított egy doktornőt az egyik filmben.Így nézett ki a filmben '
Meryem Uzerli kiválása miatt a sorozat készítői kerestek egy új Hürremet.A választás Vahide Gordumra esett.Átírták a forgatókönyvet,melynek eredményeként a sorozat 15 év után folytatódik az idősebb új Hürremmel .
Így néz ki az új Hürrem.A magyar nézők megszokják?
Forrás : wowbiz.ro Meryem Uzerli, a magányos kismama

A Szulejmán török sorozat egyik népszerű színésznője Meryem Uzerli nagyon nehéz időszakon van tul.Nagy megpróbáltatás volt számára amikor Can Ates otthagyta,akitől kisbabát vár.A hirek szerint még azt is megtiltotta volna,hogy világra hozza gyermekét.

Magánéleti és egészségi problémák miatt otthagyta a Szulejmán stábját.Ezt a lépését nehezen tudták elfogadni a rajongók.De sok támogató üzenetet kapott a gyönyörű színésznő,és ez sokat jelentett neki.A rajongók nagyon haragszanak az exe , Can Atesre,aki rosszul bánt Meryemmel.Hogy van Meryem?Magányos kismama lett. Az Északi-tenger partján lett lefotózva,aki egymaga, egyedül áll nagy fájdalmában.Forrás : borsonline.hu 

Szomorú hangulatot jellemez a Facebook oldalára feltöltött fotók is. Remélhető,hogy a szinésznő hamarosan derűsebb hangulatba fog kerülni.Sok rajongója visszavárja a Szulejmán sorozatba ...Nézzen meg néhány fotót a Facebook oldaláról'
 
 


 


Forrás : facebook.com 

Kislányt vár Hürrem 


Nagy tittokra derült fény,mert Can Ates elárulta Hürrem kislányt vár.Ezt szerette volna titokba tartani Hürrem,de már nem titok.Vajon hogyan befolyásolja kettőjük viszonyát? Olvassa el az NLcafé cikkét'


A Szulejmán Hürremét alakító színésznő korábban interjúban beszélt arról, hogy miért költözött vissza Németországba, hogy kisbabát vár, akit egyedül fog felnevelni. A Meryemről készült legfrissebb képeken a színésznő kacsákat etet egy parkban, azonban a pocakja nem látszik, mivel nem szeretné, ha több ilyen fotó készülne róla. Elmondása szerint egyébként remek hangulatban van, és nagyon készül az új szerepére, az anyaságra. A gyerek apja, Can Ates azonban a török lapok szerint tombol. A férfi nem is titkolja, hogy egyáltalán nem akarta ezt a kisbabát. Meryem barátai szerint, ahol csak tud próbál keresztbe tenni gyermeke anyjának. A színésznő például szerette volna titokban tartani a baba nemét, azonban a férfi állítólag kikotyogta, hogy Meryem kislányt vár.
Kislányt vár a Szulejmán Hürreme 
Forrás : nlcafe.hu

Bergüzar Korel sampont reklámoz

Bergüzar Korel, aki a Szulejmánt alakító színész, Halit Ergenc felesége egy kozmetikai cég samponját reklámozza .Ezért egymillió dollárt kap a a kozmetikai cégtől.Férje a Forma 1 Bahrenben megrendezett futamán vett részt,melyért egymillió dollárt kapott.Bergüzar Korel örömmel elfogadta a Pantene kozmetikai cég felkérését és ettől az évtől reklámozza a cég egyik samponját.Előzőleg ezt a sampont szintén egy török színésznő, Tuba Buyukustun reklámozta.Mi indította a kozmetikai céget a választásban?Valószínű,hogy Bergüzar Korel szépsége és a Karadayi sorozat nagy sikere is hozzájárulhatott.

Reklám fotók a két szinésznővel

Tuba Buyukustun 
Bergüzar Korel
Bergüzar Korel

Forrás : enational.ro 
Pantene 2013 

Miért hamisították meg a magyar történelmet Szulejmán 51. részében?

Szulejmán 51. részében történelmi hamisítást láthatott a több mint egymillió magyar néző.A valóságban nem úgy zajlott le a mohácsi csata ahogy láthatták a magyar nézők.Sőt II. Lajost mintegy 50 évesnek ábrázolták.A valóságban alig volt 20 éves.Nagyon sokan nem nézik a sorozatot,mert meg vannak sértődve a történelmi hamisításért.A magyarokat nem történelmi hűséggel ábrázolják a sorozatban.Az 51. rész egy bizonyíték a vádjukra.Az Origo ezt írja a cikkében : 


" 51. részéhez ért az RTL Klubon futó Szulejmán: a legutóbbi epizódban került sor a mohácsi csatára: az adott részt a tévé előtt időző célcsoport 23,1 százaléka nézte, a teljes lakosságból 1 millió 18 ezer néző élte át a vizuálisan egészen ügyesen megoldott mohácsi csatát. A török szappanopera költségvetése persze nem hasonlítható össze a Nagy Sándorra vagy a Trójára szánt dollármilliókkal, de a korábbi tévés csatákhoz képest meglehetősen látványosra sikerültek az akciójelenetek."Teljes cikk : origo.hu 
Vajon miért hamisították meg a magyar történelmet? Miért nem a valósághű történelmi jelentet örökitették meg?Nem tudom.Szulejmán török sorozat nem történelmi film.Még a nagy Szulejmánt sem úgy ábrázolják mint ahogyan a török történelemben le van írva.Ezért több mint 70.000 feljelentést írtak a film stábja ellen.Még a nacionalista törők miniszterelnök is a sorozat ellenzője lett.Szulejmán sorozat mindennek ellenére nagy siker lett Törökországban és elkezdte a hódítását Európában.Magyarországon az 51. részt több mint egymillió magyar néző nézte.Őket nem érdekelte a történelmi hűség,mert nagyon megszerették a sorozatot.Nagy bánatukra csak egy részt nézhetnek hetente,mely kevésnek bizonyul számukra.Sokan elkezdtek török nyelvet tanulni hogy nézhessék török nyelven is a sorozatot.Akik nem tudnak törökül, azok angol felirattal nézik.

A Szulejmán rajongókat nem bántja az 51. rész,mert számukra csak másodlagos a történelmi hűség.Azok a magyar nézők akik érzékenyek,azok nem nézik a sorozatot.Vajon van sikeresebb sorozat Törökországban mint Szulejmán?Igen van.Az új török sorozat mely megelőzi Szulejmánt hétfő este , az a Karadayi sikersorozat.Főszereplői Seherezádé és Ezel sorozatok főszereplői. Ez nem történelmi film,hanem 2013 legjobb török drámai sorozat. Sokak véleménye szerint elhomályosítja Seherezádét,Ezelt és Szulejmánt. Sajnos még nincs magyar szinkron ,de csak idő kérdése ...

Megnézheti az 51. részt az rtlklub.hu/most-on vagy a csakonlinesorozatok-ban 


Tuncel Kurtiz 77 éves korában elhunyt


A nagy színész otthonában elesett ,beverte a fejét,és sajnos olyan szerencsétlenül esett hogy az orvosok minden próbálkozása ellenére elhunyt.Szerettük őt, volt benne valami szerethető .Akik nézték az Ezelt, látták őt mint Rámiz  szerepében, ki mindig tudta mi a helyes mit kell tenni vagy mondani . Szerettük az öreget mindenki öregjét.A Muhtesem Yuzilhez a 3 évadban csatlakozott a nagyszerű színész.  

Ebu Suud Efendı a bíró, a rózsák atya ,Szulejmán legfőbb támasza Ibrahim halála után fia elvesztése után.Jó SZÍNÉSZ VOLT .

Magyar rajongókkal is találkozott ...

 

 Halit Ergenc is egy nagyon jó barátot veszíttet el Az egyik rajongó elmondása szerint nagyon közel álltak egymáshoz és barátok voltak a magánéletben is.Mi a Sislii bió piacon találkoztunk vele és Halittal.Már az öreg várta Halitot. Vele volt a neje is, kosárka tele zöldséggel. Aztán jött Halit leültek teázni és jókat nevettek. Halit hátulról elkezdte az öregnek masszírozni a hátát, vagyis a nyak és váll izmait, az öreg rögtön kitalálta ki az.

Magyar rajongók körében

Nyugodjék békében ' 

 

Forrás : Csodálatos század -Muhtesem Yüzyil (magyar oldal) Facebook 


Tuncel Kurtiz temetési szertartása 

 

Ma délben,közel 10.000-en vettek búcsút Tuncel Kurtiztól!
A végrendelete szerint ,az Edremit kerületben található Balikesir város közelében (Kazdağları hegység lábánál) temették el.Kifejezett akarata volt,hogy a sír a tenger szélénél készüljön el.Ma 12:00-kor kísérték utolsó útjára. Sok művész és rajongó özönlötte el a falut,mintegy tízezer ember vett részt a temetésen.Mindenki kiabálta : "Mindenhol Taksim,Mindenhol ellenállás" ; "Mindenhol Tuncel,Mindenhol Tuncel" és tapsoltak.Zenelejátszóból,

Beethoven szólt.A temetésen részt vett:Halit Ergenç, Kenan İmirzalıoğlu, Yılmaz Köksal, Berrak Tüzünataç, Okan Yalabık, Güven Kıraç, Cansu Dere, Kıvanç Tatlıtuğ, Yiğit Özşener, Rıza Kocaoğlu, Sarp Akkaya.Rajtuk kívül még többneves színész,a környező városok polgármesterei és politikai pártok is jelen voltak.A sok ember miatt,a családtagok alig jutottak el a sírhoz,ami a kívánsága szerint a tengerre néz.A koporsó vivők között volt az Ezel főszereplője Kenan İmirzalıoğlu is...http://www.hurriyet.com.tr/magazin/magazinhatti/24813403.asp 

Forrás : Csodálatos század-Muhtesem Yüzyil (magyar oldal) Facebook  

 

Forrás : Csodálatos század-Muhtesem Yüzyil (magyar oldal) Facebook  Veszélyben van Meryem kislánya?!

 

Aggasztó hírt lehetett olvasni Meryem kislányáról,mely szerint veszélyben van a baba.Már több kacsahír jelent meg Meryemmel kapcsolatban.Vajon ez is közzé tartozik?Majd megtudjuk.A bulvár lapoknak is meg kell élni valamiből .... Az alábbi cikk az

EPIZÓD magazin 2013.10.09/41.szám alapján íródott.

Akár fejlődési rendellenesség is felléphet Meryem Uzerli gyermekénél amiatt,mert az édesanya a terhesség korai szakaszában erős gyógyszereket kapott.Ekkor ugyanis még sem ő,sem pedig orvosai nem tudták,hogy gyermeket vár.

Mint ismeretes,Meryem május végén "szökött" Isztambulból Németországba,mert úgy érezte,egy percig sem tud a török fővárosban maradni.Idegkimerültségre hivatkozva hagyta ott a Szulejmán stábját,s ahogy Berlinbe ért,be is feküdt egy klinikára.Ott azt állapították meg,hogy úgynevezett burn out szindrómája van,vagyis tényleg a végletekig kiégett és kimerült,s orvosi segítségre van szüksége.Ez a kezelés első időszakában azt jelentette,hogy erős idegnyugtató szereket kapott.Ezek egy részénél kifejezetten tiltva van,hogy terhes anyáknak is felírják,csakhogy a színésznő akkor már a szíve alatt hordozta akori barátja,Can Ates gyermekét.Erről azonban az orvosai nem tudtak,de ő maga sem volt tisztában állapotával.Mint már mi is megírtuk,annak idején magát Meryemet is meglepte,hogy teherbe esett,s mindez úgy derült ki,hogy párja csináltatott vele egy terhességi tesztet.Később,amikor rájött,hogy gyermeket vár,természetesen leálltak a picire kockázatos tablettákkal,de ami megtörtént,azon már nem lehetett változtatni.Azt a színésznő is elmondta,hogy kezelése  első két hetében rengeteget altatták,s akkor erős gyógyszereket is kapott.Azóta viszont már inkább csak természetes alapú készítményeket szed,pláne,miután megtudta,babája lesz.Természetesen Meryemben is felmerült,nem lehet-e baja a kicsinek attól,hogy a terhessége elején ennyire begyógyszerezték,ám az orvosai megpróbálták megnyugtatni őt.A szakemberek szerintwww.facebook.com/muhtesemyuzyil.hun az orvosságok hatására ugyan megnőtt az esetleges rendellenességek kockázata,de még ezzel együtt is nagyon kicsi az esélye annak,hogy a magzat károsodott.Azóta már számos ultrahang vizsgálaton van túl a színésznő,s úgy tudni,egyelőre minden rendben van a picivel,rendellenességnek semmi nyomát nem látják.Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni,hogy bármilyen fejlett is a technika,bizonyos kóros elváltozásokat csak a születés pillanatában,illetve azt követően lehet megállapítani.Így Meryem-bár a veszély nem túl nagy-akkor nyugodhat meg igazán,amikor kezében tartja majd a gyermekét.Akiről időközben az is kiderült,hogy kislány lesz.A hírt maga a színésznő osztotta meg a rajongóival az egyik közösségi oldalán.
 
Tovább olvashat hamis híreket Meryemről a Szulejmán Facebook oldalon ' 

Lecserélték Hürremet!Miért lett ez botrány ?

2013 egyik nagy botránya volt Törökországban Hürrem lecserelése egy idősebbre.Hirtelen Meryem Uzerli elhagyta a Szulejmán sorozat forgatását és egészségi okra hivatkozva Németországba távozott.A sorozat készítői nem bocsátottak meg neki és lecserélték egy idősebbre Hürremet.A Hürrem rajongók szenvedélyesen reagáltak erre a lépésre,de már köztudott lett az igazi ok : Meryem Uzerli terhes.Sajnos a 99. részig láthatjuk Hürrem szerepében Meryem Uzerlit,aki nagyon népszerű lett Törökországban és mindenhol.Olvassa el az Epizód Magazin cikkét ' 

"Tovább dagad Törökországban a Szulejmánt övező botrány.Miután a Hürremet életre keltő Meryem Uzerli hirtelen távozását követően nem volt hajlandó visszatérni Törökországba,lényegében leállt a sorozat forgatása,s elmaradt a Szulejmán jubileumi 100.része.Emiatt a gyártó cég vezetői úgy döntöttek,Meryem most már hiába is próbálna egyezkedni velük,lecserélik őt,s a történet negyedik évadjában egy másik színésznő veszi át Hürrem  szerepét.
"Döbbenet ami történt!Rengeteget készültünk arra,hogy méltó módon ünnepeljük a sorozat 100.epizódját"-nyilatkozta a TIMS Productions tévéstúdió egyik illetékese.-"Nálunk meglehetősen ritka ,hogy egy produkció ilyen sokáig szerepeljen a tévében.Ráadásul nem sokkal korábban megszületett az a döntés is,hogy Szulejmán történetéből még egy negyedik évadot is leforgatunk.Vagyis biztosra lehetett venni,hogy több,mint 30 epizódot készítünk még el.A boldogságunkat azonban elrontotta valami,pontosabban valaki.És itt nem csak rólunk van szó,a nézők is nagyot csalódtak,és mi abszolút megértjük őket.Meryem Uzerli egészen egyszerűen olyan helyzetbe hozott minket,ami méltatlan a produkcióhoz,a Szulejmán családjához."
Mint előző számunkban beszámoltunk róla,a Facebookon ! 

A Hürrem szerepét játszó Meryem gyakorlatilag egyik napról a másikra elutazott Törökországból szülőhazájába,Németországba,s csak annyi üzenetet hagyott,hogy az idegkimerültségét egy berlini pszichiátrián fogja kezeltetni.Hirtelen távozásának azonban súlyos következményei lettek.Egy hosszú hétvégét követően,május 20-án kellett volna munkába állnia.Ez egy hétfői nap volt.A tervekben az állt,néhány jelenetet még felvesznek vele,hogy 22-én,szerdán adásba kerülhessen az említett 100.rész.Meryem azonban nem volt sehol.Mivel még csak kapcsolatba sem tudtak lépni vele,megtörtént az,amit korábban elképzelni sem lehetett volna,Törökország legnépszerűbb sorozatából elmaradt az aktuális rész,és éppen a jubileumi 100.rész.
Azon a szerdán nem folytatódott a Szulejmán,ráadásul a nézők csak néhány órával a kezdés előtt értesültek minderről.Hihetetlen nagy volt a felháborodás.A televízió és a gyártó cég illetékesei ezt követően mindent megtettek,hogy megtalálják Meryemet,s elérjék,hogy visszatérjen Isztambulba.Ám nem jártak sikerrel.Édesapjával és bátyjával tudtak csak telefonon beszélni.Ők pedig mindketten csak azt közölték,ne zaklassák őt,Meryemnek pihenésre és nyugalomra van szüksége.A TIMS Productionsnél hat napot vártak arra,hogy Meryem jelentkezzen,persze közben folyamatosan próbálkoztak kapcsolatba lépni vele.Azonban rohamosan közeledett a következő szerda,azt pedig már nem engedhették meg maguknak az illetékesek,hogy még egyszer elmaradjon a folytatás.Azt találták ki,hogy a korábbi le nem adott felvételekkel ,pontosabban,az azokból kivágott részekből pótolják a jeleneteket,amelyekben a színésznőnek szerepelnie kellett volna.Persze a 100.rész forgatókönyvét így is jócskán át kellet,hogy írják.Ráadásul látszódott,hogy a szükség szülte a megoldást.A 100.rész,amelytől mind  a nézők,mind a tévéstúdió sokat vártak,így inkább csak egy amolyan összetákolt fércmű lett.Ugyanígy adták le múlt hét szerdán a 101.részt,az évadzáró 102.epizóddal kapcsolatban pedig az a döntés született,hogy úgy változtatnak a történet menetén,hogy abban már nem szerepel Hürrem.
Vahide Gördüm
Vahide Gördüm

NEM BOCSÁTANAK MEG MERYEMNEK
Született azonban egy másik,ennél lényegesen fontosabb döntés is.Pontosabban két ilyen döntést is meghoztak a TIMS Productionsnál.Egyrészt bejelentették,hogy Meryem sajnálatos távozásának ellenére szeptemberben elkezdik forgatni a Szulejmán negyedik évadját.Másrészt,azt is elhatározták,hogy a színésznőt már nem várják vissza,sőt akkor sem tárgyalnának vele,ha a későbbiekben ő maga keresné meg a stúdiót.Hürrem karakterét persze nem lehet kiírni a sorozatból,így úgy döntöttek,hogy szeptembertől egy másik színésznő kelti majd őt életre.A hivatalos indoklás szerint az is megkönnyíti a cserét,hogy a következő évadban már úgy is egy öregebb Hürremet látnának a nézők,s eleve az volt a terv,hogy Meryemet,sminkkel és más technikákkal öregebbé varázsolják a koránál.Az elképzelések szerint most azonban  egyidősebb színésznőt választanak Meryem helyett.Egyes hírek szerint már meg is van a stúdió első számú jelöltje,aki nem más,mint a 47 éves Vahide Gördüm.Érdekesség,hogy a színésznő egy 2005-ös filmjében,a nálunk is bemutatott Isztambuli mesékben már alakított egy Hürrem nevű hölgyet.A dolgok jelenlegi állása szerint neki van a legnagyobb esélye arra,hogy elnyerje a Szulejmán Hürremjének a szerepét.De persze nyár végéig,azaz a negyedik évad forgatásának megkezdéséig még változhat a helyzet....
Gülcin Santircioglu
Gülcin Santircioglu
MÉG EGY ESÉLYES?
Vahidén kívül még egy másik színésznőt emlegetnek,aki esélyes lehet Hürrem megszemélyesítésére.Mellette alighanem az szól,hogy eléggé hasonlít Meryem Uzerlire.Gülcin Santircioglu ,ahogyan az előző oldalon lévő képen is látszik,tényleg nagyon hasonló karakter,s ő korban is közelebb áll hozzá,hiszen még csak 36 éves.Vagyis,ha esetleg mellette döntenének,őt is öregíteni kellene a negyedik évadra.
SZULEJMÁN IS ÖREGSZIK
A negyedik évadra persze nemcsak Hürremnek kell idősebbé válnia,természetesen a sorozat egyéb karakterei is öregszenek.És ez már a harmadik évad végére is igaz.Azok a szereplők,akiket mi most még gyermekként láthatunk,a Törökországban nemrégiben bemutatott részekben már felnőttek.A kis Musztafa,vagy az RTL klubon még csecsemő Mehmetet például jóképű fiatalember játssza,de a nálunk nemrég megszületett baba,Mihrimah is szép lánnyá serdült...No és persze öregszik maga a főszereplő,Szulejmán,azaz Halit Ergenc is.Akinél az idő múlását a készítők elsősorban a szakálla hosszának növelésével jelzik.

TÖRÖKORSZÁG FORRONG
Miközben a Szulejmán körüli botrány lázban tartja a török közvéleményt,egyéb súlyos események is zajlanak az országban.Két héttel ezelőtt példátlan erejű tüntetéssorozat vette kezdetét,amellyel azt szeretnék elérni,hogy mondjon le a miniszterelnök és a kormány.A törökök egy része attól fél ugyanis,hogy az ország első embere a régimódi iszlám szabályokat igyekszik visszahozni a gyakorlatba.Eddigi legnagyobb nemtetszést kiváltó intézkedésével este 10 óra és reggel 6 között betiltotta az alkohol árusítását és a fogyasztását is.A törökök máris tüntetni kezdtek..Érdekesség,hogy a miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan többször hangoztatta azt is,hogy nem teszik neki a Szulejmán című sorozat,mert a nagy szultánt nem a valóságnak megfelelően ábrázolják benne.Egy biztos a népszerűségének ezek a megjegyzések sem tettek jót."Részletesen olvashat a Facebook.com-on 

 Forrás : Szulejmán Facebook 

1526. augusztus 29. - Mohácsi vész , a történelemben és a Szulejmán török sorozatban 

Szulejmán török sorozat 51. része kiverte a biztosítékot sok magyarnál.Sokan felháborodtak a rész megnézése után,mert nem a történelmi igazságot adta vissza a sorozat.Érdemes történelmi összehasonlítást végezni.

Olvassa el a teljes bejegyzést a Szulejmán Facebookon.

 

A mohácsi vész
"Amikor 1526 tavaszán az országgyűlés ülésezni kezdett,Szulejmán szultán félelmetes hadserege már elkezdte menetelését Magyarország felé.Ehhez képest a mozgósítás bizony megkésett ,június 23-án küldték csak szét az írásos parancsokat.Mindenképpen ezzel kellett számolni,hogy csak a nyári munkák,az aratás után állhat össze a had.Mindez azt jelentette,hogy nem lehetett a déli végeknél megállítani a törököt,mint tette azt annak idején az idejében felvonuló Mátyás (a Száva egyik oldalán vonult a szultáni,másikon a magyar sereg,s kerülve a nyílt összecsapást,farkasszemet néztek egymással).A törökök most már július elején a Szávánál voltak,két hét alatt elfoglalták Péterváradot,majd Újlakot egy hét alatt.A Dráva eszéki révénél Tomori Pál kalocsai érsek és a nádor,Báthory István meg sem kísérelték az átkelés megakadályozását,olyan nyomasztó volt a törökök létszámbeli fölénye.A mindössze néhány ezer főt számláló királyi sereg július 20-án indult el Budáról,s augusztus elején két hétig Tolnánál táborozott,várva a további csapatok érkezését.A szervezésre mi sem jellemzőbb,hogy a mohácsi csata napján,augusztus 29-én,a cseh-morva csapatok és a német zsoldosok még Győr környékén jártak,a horvát hadak Zágrábnál,az elkésett és egymásnak ellentmondó írásos utasításokat kapó erdélyi vajda csapatai Szegednél...Mohácsnál végül egy kb.25 ezres magyar sereg állt szemben egy nálánál legalább háromszorta erősebb,harcedzett,tapasztalt,jól felszeret török haddal.S tegyük hozzá,hogy nem volt igazán alkalmas hadvezér sem a királyi hadsereg irányítására.

A Mohács városa déli előterében lévő dombsor előtt sorakozott fel a magyar királyi sereg 1526.augusztus 29.délelőttjén.Délután jelentek meg a rendezetlen sorokban menetelő török katonák,akiket Tomori Pál -kihasználva a váratlan meglepetés lehetőségét -megtámadott.(A sorozatban a csata e momentumát a 49.rész befejezéseként látott merénylet kísérlettel oldották meg-50.rész eleje) Az első roham sikeresnek is látszott,ám nem volt kellő erő ahhoz,hogy igazán átütő legyen.A szívósan védekező janicsárok,valamint a közben beérkező s bekerítésre induló török szárnyak felmorzsolták a hősiesen küzdő magyar sereget.A lovasság jelentős része még úgy-ahogy elmenekült -őket csak a lezúduló nagy eső hátráltatta -,a kétségbeesetten harcoló,elmenekülni nem tudó,részben szekérvárban védekező gyalogságra azonban nagyrészt a pusztulás várt.A húsz éves király menekülés közben belefulladt a Csele-patakba.Elesett a nemesség színe java,köztük a vitézül küzdőTomori Pál kalocsai érsek(A sorozat 50.részében Szulejmán lefejezteti őt és a fejét elküldi Lajosnak,ez a jelenet nem felel meg a történelemnek.NEM VALÓS!),Szalkai László esztergomi érsek,öt püspök,Drágffy János országbíró,aki az ország zászlaját vitte,és még vagy két tucatnyi főúr - megyék egész sora maradt vezető nélkül.www.facebook.com/muhtesemyuzyil.hun Az oszmánok számára sem került kis véráldozatba a győzelem kivívása.A magyar királyi sereg tisztességgel helytállt,de ilyen erejű ellenféllel szemben nyílt csatában nem lehetett esélye.A szultáni fő sereg Európában a 17.század végéig nem talált legyőzőre,még a török számára kedvezőtlenebb létszámarányok esetén sem!Szulejmán néhány napig még a táborában maradt,aztán elindult Buda felé."

Teljes cikk : Szulejmán Facebook 

Miért rajong a közönség Hürremért?  

Hürrem rajongó tábora óriásira nőtt.Szulejmán után neki van a legtöbb rajongója.Vajon miért?A Nőkorszak.hu elemzi a helyzetet Részlet a cikkből:

 Fotó: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony BenceFotó: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence 

A Szulejmán című sorozat kapcsán hihetetlen rajongás alakult ki Hürrem, a szultán egyik asszonya, illetve az őt alakító színésznő, Meryem Uzelri iránt. Többnyire női rajongókkal rendelkezik a sorozat, hiszen a történelmi szál mellett a fő csapás a szerelem, a szultán és környezete szerelmi, érzelmi élete. 
Fotó: www.devianart.com

Hürremet minden kellemetlen jellemvonása ellenére nagyon szeretik a nézők, ráadásul az őt játszó színésznőt kifejezetten gyönyörűnek, míg ellenfeleit csúnyának, gonosznak tartják. A rajongás bizony minden objektivitást nélkülöző lelki állapot, így nincs semmi furcsa abban, hogy Mahidevrant, az első asszonyt, akit a szultán az új nő kedvéért mellőz, nagyon kevesen kedvelik. Megjegyzendő, hogy Meryem Uzerli valóban szép a legtöbb fotóján, és nagyon hatásosak az általa viselt kosztümök, frizura és smink is, melyek kiemelik a szépségét, előnytelenebb vonásait pedig kiválóan rejtik.   
A Hürremet alakító Meryem iránti rajongás a sorozatot szinkronizáló színészeket is meglepte, nem gondolták, hogy ekkora szeretettel fogadják, sőt, ők maguk nem tartották világszépnek, játékát pedig elnagyoltnak, burleszkszerűnek és színpadiasnak látták. A nézők azonban döntöttek, és egyszerűen beleszerettek a vörös nőbe, aki előre elhatározott módon elrabolta a szultán szívét, és azóta is, hétről-hétre megtesz mindent, hogy meg is tartsa, semmi, de semmi nem akadályozhatja ebben, aki megpróbálja gátolni, annak ellátja a baját. A Hürrem iránti rajongás eljutott egy olyan szintre, amikor megfestik, megrajzolják szeretett színésznőjüket, így Meryemről is számos portré született már. 

Nagyon érdekes ez a rajongás, mert a sok kellemetlen, a mai világban negatívnak ítélhető jellemvonása ellenére Hürrem lassan akkora rajongótábornak örvend, mint egy világsztár, pedig azok a nők, asszonyok, akik így kedvelik a sorozatbeli karakterét is, valószínűleg nem szeretnék ennyire, ha az ő férjük, szerelmük testét és lelkét akarná magáévá tenni. Vagyis mit találnak a rajongók ilyen szinten vonzónak Hürremben, és persze az őt alakító színésznőben? 

Erről nagyrészt a rendező, és az írók tehetnek, akik Hürrem személyiségét árnyaltan, míg a többiek jellemét csak szőr mentén mutatják be. Hürrem azért szerethető, mert emberi. Benne minden megtalálható, ami egy szerelmes asszonyban felmerülhet, sőt, még egy kicsit több is. Őt látjuk szomorúnak, bosszúsnak, kedvesnek, vidámnak, szerelmesnek, kétségbeesettnek, míg a többieket leginkább csak elnagyoltan, a történések megértéséhez elégséges módon ismerteti a film. Mahidevran például mindig rosszkedvű, vagy bosszúszomjas, esetleg kétségbeesett, ezáltal, bár szomorúsága és folytonos idegessége érthető, maga a karakter tulajdonképpen mégis szerethetetlen.
Fotó: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence      

Teljes cikk : nokorszak.hu

 

Izabella Fortuna nem azonos Kasztília hercegnőjével?

Kasztília hercegnője nem találkozhatott Szulejmánnal?A Nőkorszak.hu írása szerint nem találkozhatott Kasztília hercegnője Izabella Szulejmán Szultánnal, mert nem járhatott Törökországban.Nem lehetett ágyasa Szulejmánnak. Izabella Fortuna egy fiktív,nem létező személy volt,melyet a sorozat írói találtak ki és formázhatták a Kasztília hercegnőjéről.Azt meg lehet jegyezni,hogy ez a történet színesíti és érdekessé teheti a sorozat cselekményét .Ez olvasható :

Fotó: www.gazetebilkent.com Fotó: www.gazetebilkent.com

"Az I. Izabella kasztíliai királynő 1451. április 22-én született és 1504 november 26-án halt meg. Tehát nem találkozhatott Szulejmánnal. De az ő első szülött lánya Izabella sem lehetett, mert 1498. augusztus 23-án gyermekszülésben meghalt 28 évesen. Időben, tehát az 1500-as évek elején élt még egy kasztíliai Izabella, aki V. Károly és Foix Germánia özvegy aragóniai királyné titkos kapcsolatából született.

Létezéséről csak a királyné végrendelete tesz említést, amelyben Izabella kasztíliai királyi hercegnő néven említi. Kasztíliai Izabella 1518-ban született és még a szülei életében 1537-ben, 19 évesen meghalt. Germánia özvegy királyné végrendeletéből derült csak ki, hogy házasságon kívül született egy lánya., addig senki sem tudott róla. Születéséről a korabeli krónikák is mélyen hallgattak.
Teljes cikk : nokorszak.hu

 

A Szulejmán Hollywoodot is meghódította 

Hatrészes mini sorozat készül a törökök valaha volt leghíresebb és legkedveltebb uralkodójáról, Szulejmán szultánról és feleségéről Hürrem Szultánáról.

 

A népszerű török sorozat a tengerentúli alkotókat is megihlette. Hogy pontosabbak legyünk a sorozat világsikerén felbuzdulva döntöttek úgy Hollywoodban, hogy ők is vászonra viszik a török uralkodó életét.

A projekt kezdeményezője a népszerű színésznő, Gina Gershon, akit már több filmben is láthattak a nézők: Cocktail, Palmetto, vagy a Killer Joe.Az elsődleges információk szerint az amerikai produkció a Hárem címmel lesz látható, a forgatókönyvet pedig Ann Peacock írja, akinek a Narnia Krónikái első része is köszönhető. Arról azonban, hogy kik játszanak majd a sorozatban, egyelőre még semmit sem lehet tudni.
Forrás : rtlklub.hu 

Meryem Uzerli miért lett majdnem öngyilkos ?

Meryem Uzerli Hürremként belopta magát sok millió néző szívébe.Sajnos ez az év nem volt sikeres,mert a Szulejmánt nélküle forgatják.2013 tavaszán hirtelen eltűnt a forgatásról. Németország egyik klinikáján kezelték depresszióval,majd felröppent a hír : Hürrem terhes Can Atestől.Az egyik nyilatkozatából megtudhatjuk milyen nehéz pillanatokat élt át a szertett színésznő.
 
Can Ates egyáltalán nem örvendett Meryem terhességének,sőt szerette volna ha elvetette volna a gyermeket."Van már két gyermekem,nem akarom a harmadikat.Vetesd el" -mondta Can Ates Meryemnek ,aki a helyzet nyomására a hotel erkélyéről akart volna öngyilkos lenni.Gondolta ha ledobja magát a mélybe ,megszabadul mindentől.Az utolsó pillanatban meggondolta magát és nem lett öngyilkos.Otthagyta Can Atest és várja a baba születését,mely erőt adhat a folytatáshoz.Nagyon várja hogy átölelhesse a babát ..

Forrás : realitatea.net

Betöltés